Menu

Hoe burgemeester De Wever Antwerpenaars onderschat, is zijn titel onwaardig.

15 dec Hoe burgemeester De Wever Antwerpenaars onderschat, is zijn titel onwaardig.

Waarom blijft onze burgemeester consequent ons Antwerpenaars onderschatten? Geef mij maar een burgemeester die vertrouwt in het kunnen van zijn burgers.

โ€œDat mensen alternatieven mogen aanreiken, is boeiend. Maar ik kijk altijd met een zekere schroom naar burgerparticipatie. Je komt niet alleen op een ingewikkeld terrein, ik merk ook in de discussies dat het op een bepaald punt altijd aankomt op hoe mensen in de toekomst geloven en in hoe groei tot stand kan komen. Ik wens iedereen veel succes met het vinden van evenveel capaciteit elders.” Aldus Bart De Wever in Gazet Van Antwerpen vandaag over het besluit om burgers ook voorstellen te laten doen in de zoektocht naar het vergroten van de container capaciteit in de haven (die nu nog voorzien zijn voor het Saeftinghedok).

De veronderstelling dat Antwerpenaars niet het belang van een gezonde groei zouden kennen, dat zij niet het beste voor hebben met de toekomst van ’t Stad of dat ze dingen niet zouden begrijpen. Het onderschatten, misschien zelfs wel het wantrouwen, van ons Antwerpenaars, is een burgemeester onwaardig.

Ik heb het zelf mogen ondervinden met het starten van de Burgerbegroting, waarbij burgers beslissen over 10% van onze begroting. Ook toen waren er legio collega’s die niet geloofden in het slagen. Er werd gezegd dat mensen alleen maar aan hun eigen belang zouden denken of dat ze het niet zouden begrijpen. De Burgerbegroting is volgend jaar aan zijn 4e editie toe.

Des te meer collega-politici ik spreek over de kennis, ervaring en creativiteit die burgers inbrengen bij kwalitatieve participatie trajecten, des te meer collega’-politici overtuigd raken van het succes dat je met participatie kan bereiken.

Beste burgemeester, misschien zouden wij eens samen moeten zitten, mogelijk kan ik ook u overtuigen om ons Antwerpenaars meer te vertrouwen.