Menu

1 jaar Fractieleider

12 okt 1 jaar Fractieleider

Een jaar geleden gaven mijn Open Vld-collega’s me het vertrouwen om de liberale ploeg aan te voeren als fractieleider.
Het is een eer om dat vertrouwen te voelen.

Een fractieleider is een beetje zoals de kapitein van een schip, of als de coach van een ploeg… In dit geval van de 16 parlementsleden van Open Vld in het Vlaams Parlement, want dat is wat een fractie is.

Je voelt je verantwoordelijk om al het talent van die 15 andere parlementsleden te coachen en te versterken.
Daarnaast ben je ook de spilfiguur tussen de regering en de andere partijen, bouw je bruggen om punten binnen te halen, om dingen te onderhandelen en te realiseren.

Ik heb het afgelopen jaar gemerkt tussen hoeveel hindernissen we moeten laveren om alle verschillende verwachtingen in evenwicht te krijgen. Ik heb meer dan een paar nachtjes slaap gelaten over de strijd om iedereen in de ploeg op zijn of haar ideale positie te krijgen en nog meer om te vechten voor de plaats van onze fractie tussen de andere fracties.

Het is bij momenten hevig maar het geeft ook veel voldoening wanneer de fractieleden kunnen scoren of wanneer we goede dingen gerealiseerd krijgen met de regering, maar soms ook met de oppositie.

Het afgelopen jaar werd natuurlijk vooral getekend door de coronacrisis.
Dat zorgde voor driedubbel veel werk. Een batterij aan noodmaatregelen om het land boven water te houden, moesten door het parlement besproken en gestemd worden. Dat dwong de fractieleiders van de verschillende partijen om heel nauw samen te werken. Het zorgde ook voor een intense samenwerking in onze eigen fractie.

Af en toe draai ik mij in de plenaire vergadering om… Dan zie ik ze zitten, mijn ploeg, of ik lees hun berichten tijdens digitale vergaderingen en dan ben ik fier. Ik heb ze alle 15 beter leren kennen. Ik zie hun talenten, hun potentieel, hun grote en kleinere kanten, hun engagement en gevoeligheden, hun gedrevenheid….

Ik ben trots dat mijn fractie zo hard heeft gewerkt en boven zichzelf is uitgestegen. Als fractieleider word je door je ploeg uitgedaagd en opgetild.
Ik doe het bijzonder graag en voel me nog even dankbaar en vereerd als een jaar geleden… En nu… hop, weer aan het werk!

Processing…
Success! You're on the list.