Menu

Antwerps vervoersbedrijf komt dichterbij

20 jan Antwerps vervoersbedrijf komt dichterbij

Schiltz: “Een écht Antwerps vervoersbedrijf is de toekomst. Ik ben tevreden dat
N-VA eindelijk mee aan de kar van ons stedelijk vervoersbedrijf komt trekken.” 

Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) is blij te horen dat Koen Kennis zich een voorstander toont van een stedelijk vervoersbedrijf. De Antwerpse liberalen kozen in 2015 al voor een SVB op hun jaarlijks stadscongres. Kennis schaarde zich gisteren tijdens zijn speech op de opening van de P&R Linkeroever ook achter dat voorstel.

Schiltz wijst erop het voorbeeld van Amsterdam te volgen. Al het collectief vervoer wordt daar samengebracht. Het Vlaams Parlementslid vindt dan ook dat dat het doel moet zijn, zodat inwoners van de stad zich op een interessante en efficiënte manier kunnen verplaatsen binnen en buiten de stad volgens eigen voorkeur en noden. Het is ook de enige manier om ervoor te zorgen dat onze stad bereikbaar blijft voor bezoekers, zoals Nederlandse shoppers, zonder dat ze zich met hun auto vastrijden in het centrum van de stad. Schiltz duidt nog dat grondige analyses en studies nodig zijn, om de efficiëntie zo hoog mogelijk te houden.

Schepen Kennis ziet in Lantis de ideale speler om een coördinerende rol op te nemen in het beheer van sporen, wegen, P&R’s, fietspaden en bewegwijzering. Volgens Schiltz zou een stedelijk vervoersbedrijf inderdaad eerder moeten regisseren en organiseren dan zelf met bussen en trams te rijden. Net daarom moet het stedelijk vervoersbedrijf niet alleen bezig zijn met het louter beheer van de sporen en wegen, maar ook met wie er op die sporen en wegen rijdt. Net dat bepaalt uiteindelijk of openbaar vervoer voor de reiziger de standaard wordt, eerder dan het alternatief te blijven. Omdat dit over zo’n cruciale uitdaging gaat moet er zeer goed worden nagedacht over hoe een stedelijk vervoersbedrijf wordt opgericht.

Uit buitenlandse voorbeelden blijkt dat wanneer collectief vervoer op niveau van de stad wordt geregeld, de vervoersbedrijven in kwestie vaak financieel gezonder zijn. Op die manier kan er vaak geherinvesteerd worden, wat opnieuw vooral haar inwoners ten goede komt. Een logge structuur met politieke mandaten heeft in de toekomst sowieso geen plaats.

Willem-Frederik Schiltz: “Collectief vervoer is er in de eerste plaats voor de inwoners van onze stad. Wie het organiseert, maakt voor de Antwerpenaar niet veel uit. Wél van belang is hoe goed het functioneert. Ik pleit al jaren voor een stedelijk vervoersbedrijf dat collectief vervoer levert op maat van de Antwerpenaar. Ik ben dan ook blij dat N-VA nu mee aan de kar komt trekken. Ik ben ervan overtuigd dat als we naar de juiste buitenlandse voorbeelden kijken, en grondige verkeersanalyses in onze stad doen, we tot een state-of-the-art oplossing voor de Antwerpenaar kunnen komen. Dat moét de enige bedoeling zijn en ligt binnen handbereik.”

De meerwaarde van een Antwerps vervoersbedrijf kan snel duidelijk worden door de introductie van een Antwerpse vervoerspas, stelt Schiltz: “De huidige City Pass is te duur voor een te klein gebied. Met het SVB willen we voorzien in één enkele pas voor alle collectief vervoer zoals trein, tram, bus en verschillende auto- en fietsdeelsystemen. Mensen moeten buiten de stad al vóór de file een snel alternatief kunnen gebruiken. Daarmee ontzien we de stad en werken we aan een gezondere en meer bereikbare stad.”