Menu

Beton

Het moment is aangebroken, zoals dat in het Engels heet, ‘to say the quiet part out loud’. De politieke klasse moet zichzelf niets wijsmaken: het is gewoon niet goed genoeg. Voor veel burgers een evidentie, maar door politici vaak alleen ‘off the record’ toegegeven. Ons land en onze politiek zitten vast. Met zijn pamflet ‘Beton’ klaagt Willem-Frederik Schiltz de politieke stilstand aan én schetst hij de contouren van een nieuw sociaal contract om daaruit te raken.

In ‘hypotheken en beton’ analyseert Willem-Frederik vijf concrete voorbeelden van stilstand, gaande van energie en klimaat, over letterlijke betonnering van onze ruimte tot het democratisch bestel. Daarbij wordt de rol van politieke partijen kritisch tegen het licht gehouden. 


In ‘los wat fout is op met wat goed is’ reikt Willem-Frederik vijf oplossingen aan om de stilstand te doorbreken. Daarvoor kijkt hij naar de overheid zelf, maar ook naar de burgers en naar de democratie. Afsluiten doet hij met een oproep aan politici om zichzelf heruit te vinden en om het beton open te breken. 

Willem-Frederik Schiltz (43) legde vijftien jaar geleden voor het eerst de eed af als volksvertegenwoordiger. Die verjaardag bracht hem tot introspectie over de stand van het land en van het politiek systeem.

Reageer

    Ontwerp zonder titel (4)

    “De grondstof is er, de kiemen, zelfs de bouwplannen en de vruchtbare grond. Ontgrendel dus, bemest, breek open en smeed ze tot duurzame oplossingen. Word curator van oplossingen.”

    Willem-Frederik