Menu

Breidt Antwerps ‘zero-tolerance’ beleid zich uit naar de fietser?

02 sep Breidt Antwerps ‘zero-tolerance’ beleid zich uit naar de fietser?

Een website en een spel, maar vooral meer discipline en harder optreden tegen fietsers moeten de Antwerpse straten veiliger maken voor zwakke weggebruikers. Gisteren lanceerde de Politie van Antwerpen haar nieuwe campagne ‘Meer Veilig Verkeer’ met gelijknamige website en een spel ‘Crashpunt’. De focus van de politie ligt niet meer enkel op de automobilist, maar richt zich op alle weggebruikers. Een goed initiatief omdat elke weggebruiker ten allen tijde goed oplettend moet zijn, voor zichzelf en de andere weggebruikers.

Het is wel spijtig hoe de fietser de zondebok is in de communicatie van de burgemeester (Nieuwsblad, 1 september). Hij stoort zich aan fietsers die zich asociaal gedragen in het verkeer.

Als fervent fietser ken ik de Antwerpse straten. Uit ervaring weet ik dat het vaker de situatie is die de fietser doet uitwijken, op de stoep doet fietsen of aanzet de verkeerde kant van het fietspad te gebruiken, dan moedwillig asociaal gedrag. Het is logisch dat fietsers het meest aantrekkelijke alternatief nemen zoals de laatste meters naar de supermarkt overbruggen in tegenrichting (o.a. Plantin Moretuslei).

Hoewel regels er zijn voor iedereen, ook voor fietsers, moet de burgemeester zich misschien ook wel meer verdiepen in de fietsinfrastructuur en verkeersregeling in zijn stad voordat hij met de vinger gaat wijzen. Logische routes naar het gebruikspatroon van de fietser, een beter wegdek, een voorsprong voor fietsers bij verkeerslichten of geen kasseien naast tramsporen kunnen drempels wegnemen voor fietsers, letterlijk en figuurlijk.

Voor een stad die zich wil profileren als fietsvriendelijk slaat de burgemeester de plank flink mis.

Een échte fietsvriendelijke stad wordt een stad met meer ruimte, minder lawaai, properdere lucht, gezondere burgers en een betere economie. Het is een plek waar het fijn vertoeven is en waar de levenskwaliteit een stuk hoger ligt. Dit lijkt mij een mooi streven. Om dit te bereiken lijkt de houding van de burgemeester een groter obstakel dan de houding van de fietsers.

Maar voor nu, opletten op de gerichte controles van de politie. Als fietser ben je gewaarschuwd.

Getekend,

de Antwerpse fietser Willem-Frederik