09 jun De elektriciteitsfactuur mag geen belastingbrief zijn

Deze week kondigde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir aan dat ze de opkoopquota voor groenestroomcertificaten zal verminderen. Vandaag is elke energieleverancier verplicht om een bepaalde hoeveelheid certificaten op te kopen. Die worden doorgerekend aan de verbruikers. Willem-Frederik Schiltz, fractieleider voor Open Vld in het Vlaams Parlement, ondersteunt deze ingreep en roept tegelijk op om alle overheidskosten uit de elektriciteitsfactuur te halen: “Je kan van burgers niet langer verwachten dat ze hun factuur als belastingbrief tolereren. Waar mogelijk moeten we ‘tax cuts’ doorvoeren en waar toch nog taksen overblijven moeten we ervoor zorgen dat duurzame energie ook goedkoper wordt”, zegt Schiltz.
De groenestroomcertificaten zijn stilaan op en dat is goed nieuws. Het betekent namelijk dat de schuld die eraan verbonden was bijna is afbetaald. Daardoor kon de Vlaamse Regering deze week aankondigen dat ze de opkoopquota voor groenestroomcertificaten zal verminderen. Op de energiefactuur van de Vlaming zal deze ingreep echter een eerder beperkte impact hebben, gelet op de hoge kostprijs van energie zelf. Desalniettemin zet de regering op deze manier de traditie verder die vorige legislatuur werd ingezet: stelselmatig kosten die de overheid zelf heeft gemaakt, uit de factuur halen en zo de druk op de factuur verlichten.
Willem-Frederik Schiltz, liberaal fractieleider in het Vlaams Parlement, wil hier nog veel verder in gaan: “Energieonafhankelijkheid, elektrificatie en duurzame en betaalbare energie zijn dé energietransities die we nu moeten doormaken. Daarvoor moeten we eerst wel onze eigen winkel opkuisen. We kunnen burgers pas vragen om mee te investeren en die transities in te zetten, als we als overheid ons huiswerk maken. Daarom moeten alle overheidskosten uit de elektriciteitsfactuur gehaald worden. Om dat te realiseren zal het Vlaamse niveau nauw moeten samenwerken met haar federale evenknie.”
In tweede instantie moeten de Vlaamse en federale regering er volgens Schiltz samen voor zorgen dat mensen in hun eigen energieverbruik kunnen voorzien. Hij denkt dan aan meer stimulansen om te isoleren, renoveren, zonnepanelen te plaatsen, enzovoorts. Op die manier moeten mensen minder energie van het net halen en er ook minder voor betalen.