Menu

Denk en schrijf mee aan conceptnota Circulaire Economie

22 okt Denk en schrijf mee aan conceptnota Circulaire Economie

Vandaag lanceert Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) de starttekst van zijn conceptnota over Circulaire Economie. Hij nodigt mensen uit om mee te schrijven aan de nota die hij nog dit jaar indient in het parlement.

Een duurzame economie en maatschappij is een uitdaging voor ons allemaal. Ik nodig iedereen dan ook uit om mee te denken,” zegt Willem-Frederik Schiltz. “Iedereen is een beetje expert, je weet nooit waar het volgende baanbrekende idee vandaan kan komen”, voegt hij toe.

We overschrijden momenteel de draagkracht van onze planeet. Dat is bekend. We ontginnen te veel grondstoffen en zijn verantwoordelijk voor de klimaatopwarming. We moeten dus dringend actie ondernemen en tegelijk broodnodige economische vooruitgang versterken.

Een circulaire economie is de oplossing

Circulaire economie staat tegenover de huidige lineaire economie. In deze ouderwetse economie betekent groei een toename van productie en bijkomende ontginning van grondstoffen. In een circulaire economie daarentegen kennen (gebruikte) grondstoffen een langer en kwalitatiever leven. Het is een economie waarin groei gerealiseerd wordt door waardebehoud en -creatie, waarin korte product-levenscycli vervangen worden door (oneindig) hergebruik maar ook door duurzamere businessmodellen in bedrijven en bij de overheid.

We zien de circulaire economie als een optimalisatie van het gehele systeem. Het ontwikkelen van nieuwe productieprocessen, eigendomsverhoudingen, netwerken en ketens staan centraal. Ook de deeleconomie en een sterkere diensteneconomie zijn een belangrijk deel van dit model”, aldus Willem-Frederik Schiltz.

Omdat een transitie naar een circulaire economie niet vanzelf gebeurt doen we in de conceptnota ook voorstellen aan de verschillende ministers van de Vlaamse regering. Schiltz: “Om onze economie en milieu weerbaar te maken en in balans te houden in de toekomst moeten we nu meer doen, de constructieve voorstellen aan de ministers in de nota dienen om de ministers alvast op het juiste spoor te zetten”.

Mensen kunnen twee weken lang hun reacties plaatsen bij de tekst. Na deze twee weken worden de tekst en reacties verwerkt tot een finale tekst en als conceptnota ingediend in het parlement. “Iedereen kan meewerken. Profs, organisaties, maar vooral ook mensen die hun ideeën kenbaar willen maken.

Meewerken kan door jezelf kenbaar te maken en het engagement aan te gaan om positief en constructief mee te denken”, besluit Schiltz.

 

!!! UPDATE:
De periode om mee te werken aan de starttekst van de conceptnota is inmiddels gesloten.