Menu

Een groen en duurzaam einde van 2018 in het Benelux parlement

08 jan Een groen en duurzaam einde van 2018 in het Benelux parlement

Ook op Benelux niveau wordt er hard gewerkt aan de verduurzaming van België. In samenwerking met andere Benelux parlementsleden hebben we verschillende initiatieven genomen de laatste maanden om België, Nederland en Luxemburg sneller te vergroenen. Een ambitie die perfect aansluit bij het motto van de viering van het 60-jarige bestaan van de Benelux, Een jonge en groene Benelux.

Zo was er de aanbeveling over circulaire economie. Het is al langer bekend dat onze economieën met het huidige lineaire economische model de draagkracht van de planeet overschrijden. Daarom is het nodig om onze wijze van produceren, transporteren en consumeren veranderen. Een circulaire economie, met een cirkel van productie tot consumptie tot productie, doorbreekt dit lineaire patroon en laat zien dat economische groei en duurzame ontwikkeling niet noodzakelijk tegenstrijdige modellen zijn, maar elkaar kunnen versterken door de integratie van een circulair model. Daarom hebben we in een aanbeveling de Benelux Unie en de nationale regeringen van de Benelux landen opgeroepen om te zorgen voor een overgang van een afvalmaatschappij naar een circulaire, duurzame en verantwoorde samenleving, de transitie naar de circulaire economie in haar regelgeving te integreren, ontwerp-, productie- en consumptiemethoden te herzien, het bewustzijn van ondernemingen en burgers in de Benelux te vergroten en zelf het goede voorbeeld te geven van een transitie naar een circulair model.

Ook de kansen van een energietransitie en het creëren van een level playing field voor de waterstofeconomie in de Benelux werden besproken tijdens het themadebat op 30 november. De ambities van het Benelux parlement werden ook vertegenwoordigd op de COP24, samen met het Nederlandse Tweede kamerlid Agnes Mulder leidde ik de gezamenlijke bijeenkomst ‘National Parliaments for EU Climate Ambition’. Het evenement bood verschillende Europese landen de kans om ideeën te wisselen om de klimaatuitdaging aan te gaan.

Ook in het nieuwe jaar gaan we verder werken in het Benelux parlement om de Benelux landen te verduurzamen.