Menu

Energiedelen bij appartementsgebouwen wordt uitgebreid

13 dec Energiedelen bij appartementsgebouwen wordt uitgebreid

Het Vlaams Parlement heeft op initiatief van Vlaamse parlementsleden Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) een uitbreiding van het energiedelen goedgekeurd. Het zal eigenaars via de vereniging van mede-eigenaars van appartementsgebouwen de mogelijkheid bieden om energie van zonnepanelen op het gebouw te verkopen aan huurders of eigenaars aan een voordeliger tarief. Het decreet werd goedgekeurd in de commissie energie en zal nog voorgelegd worden aan de plenaire vergadering van het parlement.

Vandaag wordt energiedelen gedefinieerd als ‘kosteloze’ toekenning van zelfgeproduceerde energie, vanuit de idee dat een groep afnemers samen investeert in een zonnepaneleninstallatie. Dat brengt enkele beperkingen met zich mee voor eigenaars van appartementsgebouwen waar de eigenaar alleen moet investeren en waar het voordeel bij de huurders ligt.

Vlaams parlementslid en initiatiefnemer Gryffroy geeft toelichting: “In appartementsgebouwen zien we vaak een mix van eigenaars en huurders. De huurder zal niet geneigd zijn mee te investeren in de eigendom van de verhuurder. De eigenaar wil dan misschien wel investeren, maar kan niet genieten van de stroomproductie. Daarom zou de verkoop van die groene stroom dit dilemma kunnen oplossen.”

“Volgens de huidige regelgeving zou deze kleinschalige verkoop van energie met zich meebrengen dat de eigenaar van het gebouw wordt beschouwd als energieleverancier. Dat brengt natuurlijk disproportionele lasten met zich mee, waardoor investeringen uitblijven. 28% van de Vlaamse woningen zijn appartementen. Deze krijgen straks toegang tot renovatiesteun en de voordelen van zonne-energie.”, zegt Bothuyne.

“We voorzien enkele vrijstellingen in het energiedecreet waardoor het voor eigenaars aantrekkelijker wordt om te investeren in groene stroom. Tegelijk kunnen huurders voordelige groene stroom aankopen”, zegt Schiltz.

Deze regeling zal ook gelden in multifunctionele gebouwen, zoals bijvoorbeeld shoppingcentra waar verschillende winkelruimtes worden verhuurd.

Het voorstel werd goedgekeurd in de Commissie Energie van het Vlaams Parlement. Als het ook in de plenaire vergadering later dit jaar wordt goedgekeurd, zal het decreet ten laatste op 1 april 2023 in werking treden.