Menu

Fietsplan Open Vld: Conflictvrije kruispunten goed idee

31 aug Fietsplan Open Vld: Conflictvrije kruispunten goed idee

Morgen start het nieuwe schooljaar en veel kinderen gaan morgenochtend, met of zonder ouders, op de fiets van huis vertrokken naar school. Open Vld maakt de balans op hoe veilig het is op de fiets voor de meest kwetsbaren onder ons, namelijk onze kinderen, en komt met voorstellen die helpen het verkeer veiliger te maken voor fietsers.

Vandaag was er de oproep van ouders van verongelukte kinderen (OVK), de Fietsersbond, het Netwerk Duurzame Mobiliteit en anderen om kruispunten conflictvrij te regelen. Dit betekent dat het niet mogelijk is dat er verkeer de weg van de fietser kruist wanneer hij of zij groen licht heeft. Open Vld is het volledig eens met dit voorstel. Voor Open Vld moeten kruispunten zo snel mogelijk aangepast worden waar dit technisch mogelijk is. Het is een van de maatregelen die in het fietsactieplan staan dat volgende week in de partij besproken zal worden.

De partij heeft meer voorstellen om de fietsveiligheid te verbeteren. Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz wil niet voor de troepen uitlopen met de bespreking volgende week in het vooruitzicht, maar zegt: “Een van de maatregelen is dat overal waar in centrumsteden grote hoeveelheden fietsers de weg delen met auto’s en vrachtwagens (waar fietspaden dus ontbreken), een maximumsnelheid van 30 km/u wordt gehanteerd.”

Kamerlid en burgemeester in Kortrijk Vincent Van Quickenborne treedt hem bij met een ander voorstel uit het plan. “In Kortrijk hebben we recent een gentlemen’s agreement gesloten dat al het werfverkeer, waaronder zware vrachtwagens, de omgeving van scholen vermijdt rond het begin en einde van de schooltijd. Dit is een praktisch voorstel dat we kunnen toepassen in andere steden”.

In 2015 waren er 7778 ongevallen met waarbij fietsers letsel opliepen, bijna 22 gemiddeld per dag. Van hen zijn er 48 mensen overleden terwijl zij onderweg waren op de fiets. Ondanks dat dit een lichte daling is ten opzichte van het jaar er voor, blijven dit er veel te veel. We willen dat mensen zich vaker per fiets verplaatsen, dan moeten we ook zorgen dat ze veiliger kunnen deelnemen aan het verkeer. Dat ouders met een gerust hart hun kinderen op de fiets naar school kunnen brengen of zich geen zorgen hoeven maken wanneer hun kinderen de deur achter zich dicht trekken en op de fiets stappen.

Open Vld mikt op de Mobiliteitsweek voor de lancering van haar fietsplan.