Menu

Fietsveiligheid in Antwerpen

19 okt Fietsveiligheid in Antwerpen

Er is deze week veel te doen over de fietsveiligheid in Antwerpen. En terecht. Drie dodelijke slachtoffers in drie weken. Ik kan mij niet inbeelden hoe het is om mensen zo plots te verliezen, tot hoe veel verdriet dit moet leiden. En ik wil het verlies van de families die voor mij onbekenden zijn ook niet gebruiken om mijn punt over fietsveiligheid te maken.

Maar hoe vreselijk het ook is, wanneer spijtige evenementen als deze gebeuren is er aandacht en worden ogen en oren geopend. Velen van u weten dat ik een fervent fietser ben, een aantal van u vinden mij een bakfiets liberaal en nog een aantal van u wijzen naar dat parlementslid op zijn ‘fixie’.

Net als vele andere fietsers in Antwerpen ervaar ik met regelmaat gevaarlijke situaties als ik door de stad fiets. Ik krijg kippenvel bij de gedachte dat mijn kleine over een aantal jaren ook op de fiets door de straten fiets waar ik nu door fiets. Laat het dan alstublieft veiliger zijn.

“Gij zijt toch ne politieker, wanneer doet gij er dan es iets aan??!!”

Dat commentaar krijg ik af en toe als ik mijn mening geef. En dit is ook terecht. Ik kan u zeggen dat ik elke dag op sta met de ambitie dingen ten goede te veranderen, net als vele mensen. Dat ik druk uit oefen op collega’s, hen probeer te overtuigen en dat we met anderen dingen proberen te veranderen. Zo ook wanneer het gaat om fietsen in Antwerpen.

Daarom wil ik u graag wijzen op ons fietsplan dat ik twee maanden geleden met Open Vld collega’s uit Antwerpen heb gelanceerd. Zo denken we over fietsen en op basis van deze visie proberen we van Antwerpen een veiligere stad te maken om te fietsen.

Ik hoop dat u de tijd neemt om het plan te lezen. U vindt het hier:
https://wfschiltz.be/open-vld-lanceert-fietsplan-antwerpen/

Ik wil ook een warme oproep doen om de petitie ‘kruispunten NU conflictvrij’ te bekijken van de Werkgroep Bezorgde Ouders. De petitie vindt u hier:
https://secure.avaaz.org/nl/petition/Vlaamse_overheid_en_gemeenten_Conflictvrije_kruispunten_nu/