Menu

Nachtklok blijft het foute instrument

17 aug Nachtklok blijft het foute instrument

De Antwerpse liberalen zijn blij met de bijsturing van de provinciale maatregelen al blijven ze uiterste waakzaamheid vragen. Ze juichen de nieuwe openingsuren van de horeca toe maar blijft zich de vraag stellen of de nachtklok wel in verhouding is. Een samenscholingsverbod dat kordaat wordt toegepast, blijft volgens hen de meest gerichte en efficiënte maatregel.

Nu de coronacijfers in Antwerpen lijken te stabiliseren is voor Open Vld Stad Antwerpen enorm belangrijk om de bestrijding van het virus door te zetten en de regels te blijven volgen om zo de cijfers verder naar beneden te krijgen. Open Vld Stad Antwerpen onderstreept daarbij het belang van weloverwogen en proportionele maatregelen die effectief zijn in de strijd tegen het virus en maximaal de belangen van ondernemers en burgers vrijwaren.

In dat licht zijn de Antwerpse liberalen tevreden met de bijsturingen van de provinciale maatregelen zoals het latere sluitingsuur voor de horeca en meer mogelijkheden voor de cultuursector. Antwerps co-voorzitter Carim Bouzian: “Door het vervroegde sluitingsuur was het voor horeca-ondernemers onmogelijk om nog rendabel te ondernemen. Talloze horecaondernemers en winkeliers zitten bovendien door de lockdown in het voorjaar door hun buffers heen. De situatie was helemaal onhoudbaar geworden, zeker na er ook nog eens werd aangeraden om ook weg te blijven uit Antwerpen, dat terwijl een overgrote meerderheid van de ondernemers de regels zeer strikt naleefden.”

Ook het verdwijnen van de avondklok achten ze bij Open Vld Stad Antwerpen een goede zaak. Dat die echter vervangen wordt door een nachtklok kan op minder goedkeuring rekenen. Dat is niet alleen een ramp voor het toerisme en de hotelsector maar blijft volgens de liberalen ook een zeer zware be no perking van de vrijheid van beweging.

Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz: “De gouverneur is terecht bezorgd dat mensen in privéomgeving de regels zouden laten vieren en dat we zo het virus dus weer vrij spel zouden geven. Pak dat ook dan gericht aan. Voor specifieke problemen bestaan specifieke oplossingen. Soep eet je met een lepel. Samenscholingen ga je tegen met een samenscholingsverbod. Dat én de basisregels; Kleine bubbels, afstand houden, mondmasker dragen en handen wassen; zorgen voor een efficiënte bestrijding van het virus. Iedereen zal begrip tonen wanneer daar streng op gecontroleerd wordt.”

Dat de nieuwe nachtklok wellicht zal getoetst worden door de Raad van State vinden de Antwerpse liberalen dan ook niet verrassend. Schiltz: “Dit zijn zeer verregaande maatregelen die zonder democratisch debat zijn opgelegd. Het is gezond dat burgers hun individuele vrijheden waarderen en willen verdedigen. Corona heft de grondwet niet op. Het is nu aan de rechter om zich daar finaal over uit te spreken. Dat neemt niet weg dat burgers burgerzin moeten blijven tonen en alle regels nauwgezet blijven volgen. We roepen hen op om dat ook te doen.”

Willem Frederik Schiltz – fractievoorzitter Open Vld Vlaams Parlement
Christian Leysen – Volksvertegenwoordigen Open Vld Antwerpen
Sihame El Kaouakibi – Vlaams Parlementslid Open Vld Antwerpen
Claude Marinower – Schepen Open Vld Stad Antwerpen
Erica Caluwaerts – Fractievoorzitter Open Vld Stad Antwerpen
Carim Bouzian – Co-voorzitter Open Vld Stad Antwerpen
Bavo De Mol – Co-voorzitter Open Vld Stad Antwerpen
Jong Vld Antwerpen

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.