Menu

Nieuwe premetro Pothoekstraat-Kerkstraat

14 jul Nieuwe premetro Pothoekstraat-Kerkstraat

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) heeft vandaag op de Vlaamse regering finaal groen licht gegeven voor de afwerking van het laatste deel van het Antwerpse premetronetwerk. Daarmee zal de laatste onbenutte tunnel sinds de jaren 70 eindelijk in gebruik genomen worden alsook de bijhorende stations Stuivenberg en Willibordus. Ook de stations Drink en Morkhoven aan de Reuzepijp onder de Turnhoutsebaan worden afgewerkt. Antwerps Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz reageert superenthousiast: “Minister Peeters geeft hiermee opnieuw een prachtig geschenk aan de Antwerpenaren. Dankzij de nieuwe premetro geraken we vlotter en veiliger op ons werk, op school of terug thuis. Het maakt ons nog vrijer om ons te verplaatsen in onze stad.”

De Antwerpse premetro is een verhaal van horten en stoten. Op 5 januari 1970 startte de bouw van de eerste reeks premetrotunnels. Eerst onder de Meir, later onder de Belgiëlei. Tegen 1980 waren deze tunnels in gebruik. Tussen 1977 en 1986 werden nog drie andere premetrotunnels gegraven vanaf het Centraal Station naar het noorden en het oosten: onder de Turnhoutsebaan richting Deurne, onder de Kerkstraat-Pothoekstraat richting Sportpaleis en onder de Sint-Elisabethstraat-Handelsstraat-Onderwijsstraat richting Sportpaleis. Op die laatste tunnel na werden de twee andere niet in gebruik genomen. Pas vrij recent werd de Reuzenpijp onder de Turnhoutsebaan in gebruik genomen. Nu, na bijna 50 jaar zal ook het laatste stuk, dat onder de Pothoekstraat-Kerkstraat, in gebruik genomen worden. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) heeft daarvoor het licht op groen gezet in de Vlaamse regering. Ook stations Drink en Morkhoven aan de Reuzenpijp zullen afgewerkt worden. De kost bedraagt zo’n 66 miljoen euro.

Antwerps Parlementslid Willem-Frederik Schiltz reageert superenthousiast: “Minister Peeters geeft hiermee opnieuw een prachtig geschenk aan de Antwerpenaren. Dankzij de nieuwe premetro geraken we vlotter en veiliger op ons werk, op school of terug thuis. Het maakt ons nog vrijer om ons te verplaatsen in onze stad.”

Ook vanuit het district Borgerhout en Antwerpen zijn er lovende reacties voor de beslissing.

Nigel Chantrain, voorzitter van Open Vld Borgerhout: “Lydia Peeters heeft duidelijk een hart voor Borgerhout. Na de studie naar de volledige heraanleg van de Turnhoutsebaan, het invoeren van een fietsstraat, gaat ze nu ook nog eens de stations Drink en Morkhoven heropenen, iets waar vele Borgerhoutenaars zo naar snakken. Op die manier brengen we trouwens ook de heraanleg van de Turnhoutsebaan weer wat dichterbij.”

Samuel Markowitz, Antwerp districtsschepen voor Open Vld: “Wanneer we de premetrotunnel onder de Pothoekstraat en stations Stuyvenberg en Willibrordus in gebruik nemen, geven we de vele Antwerpenaars die in de dichtbevolkte wijk Antwerpen-Noord wonen zoveel meer mogelijkheden om zich te verplaatsen. Samen met de herontwikkeling van de Stuyvenbergsite geeft dit een enorme impuls aan een buurt die te lang is vergeten geweest. Dankjewel Lydia Peeters!”