Menu

Open Vld draagt onafhankelijke energie-expert Ronnie Belmans voor als lid nieuwe VREG

09 feb Open Vld draagt onafhankelijke energie-expert Ronnie Belmans voor als lid nieuwe VREG

Vandaag heeft het Vlaams Parlement de leden aangesteld van de Raad van Bestuur van de vernieuwde VREG. De energieregulator werd onlangs onder de hoede van het Vlaams Parlement gebracht om haar onafhankelijkheid te versterken. De Open Vld-fractie koos ervoor om energiespecialist Ronnie Belmans voor te dragen. “Hij is een onafhankelijke topexpert inzake duurzame energie,” zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Willem-Frederik Schiltz.

Ronnie Belmans is hoogleraar aan de KU Leuven en hoofd van EnergyVille, dat de onderzoeksinstellingen van KU Leuven, VITO, imec en UHasselt verenigt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. De 250 onderzoekers van Energyville leveren expertise aan industrie en overheden op het vlak van intelligente energiesystemen voor een duurzame stedelijke omgeving – zoals smartgrids en geavanceerde warmtenetten. Tussen 2000 en 2009 was Belmans ook voorzitter van de raad van bestuur van Elia, de Belgische transmissienetbeheerder.

Topexpert inzake duurzame energie

“Met Ronnie Belmans draagt onze fractie een topexpert in duurzame energie en slimme netwerken voor. Met zijn ervaring zal hij ongetwijfeld een versterking zijn voor de vernieuwde VREG,” zegt Willem-Frederik Schiltz. “Vanuit zijn nieuwe functie moet hij ook de noodzakelijke energieomslag in Vlaanderen mee gestalte geven.”

De Vlaamse regulator van de energiemarkt (VREG) werd onlangs hervormd, waarbij het onder de vleugels van het Vlaams Parlement komt te staan. “Door de zesde staatshervorming is de VREG bevoegd geworden voor het vastleggen van de distributietarieven. Die bijkomende bevoegdheden en Europese regels maakten een hervorming van de regulator noodzakelijk”, zegt Willem-Frederik Schiltz. “Daarbij is gekozen voor een onafhankelijke energieregulator, die mee vorm moet geven aan het energielandschap van de toekomst.”

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.