19 aug Safeshoppen met je bubbel moet kunnen!

Open Vld Stad Antwerpen: “Safeshoppen me t je bubbel moet kunnen”
De Antwerpse liberalen vinden dat de veiligheidsraad morgen moet bekijken om samen winkelen met één of meerdere personen uit je bubbel mogelijk te maken. Het runshoppen is volgens hen een zware dobber voor tal van handelszaken, dit terwijl ondernemers er vaak alles aan doen om het winkelen veilig te laten verlopen. Als alle basisregels goed worden nageleefd moet safeshoppen met je bubbel kunnen, aldus Open Vld Stad Antwerpen.
De zomerkoopjes lijken voor veel handelszaken een zure appel te worden. Het was vandaag de Mode Unie die de kat de bel aan bond. Zij spreken na twee weken solden van een daling van 40% ten opzichte van vorig jaar. De Mode Unie waarschuwt dat het Belgisch modelandschap dreigt dood te bloeden als er geen verandering komt. Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen trekt van leer tegen het runshoppen en pleit ervoor dat mensen met hun bubbel kunnen gaan winkelen. Dat je wel met je bubbel op restaurant mag gaan maar niet mag gaan winkelen gaat er bij beide organisaties moeilijk in.
Open Vld Stad Antwerpen steunt de oproep van beide organisaties en pleit ervoor dat de veiligheidsraad bekijkt of safeshoppen met je bubbel mogelijk is. Dat houdt in dat de nadruk wordt gelegd op het respecteren van de basisregels (afstand houden, handen ontsmetten, mondmasker op, een maximum aantal toegelaten personen) in plaats van individueel winkelen binnen een zeer strakke tijdslimiet.
Vlaams Parlementslid en Berchems districtsraadslid Willem-Frederik Schiltz: “We horen dramatische cijfers vanuit de retailsector. Dat is helaas niet verrassend. Een nieuw zomerkleedje of winterjas kopen is iets anders dan een pak wc-papier halen in de supermarkt. Als je een relatie hebt, ga je ook niet in je eentje een nieuwe zetel kopen. Dat zijn zaken waarover je met z’n twee wil beslissen. Wanneer ondernemers er alles aan doen om safeshoppen mogelijk te maken, moet dat volgens ons kunnen met je bubbel.”
De Antwerpse liberalen willen ook aan de alarmbel trekken over de langetermijnimpact die de kortetermijnmaatregelen met zich meebrengen. Door de rigide maatregelen langer aan te houden dan strikt noodzakelijk gaan consumenten hun gedrag op zo’n manier wijzigen dat dit langdurig nadelig zal zijn voor de stads- en districtskernen. Ook de Mode Unie wijst erop dat het vooral de lokale handelskernen zijn die in de klappen delen.
Gemeenteraadslid Erica Caluwaerts: “We hebben zoveel moeite gestoken in het levendig karakter van onze stadskern. In onze districtskernen vechten lokale handelaars al decennia om te overleven. Door al het plezier uit winkelen weg te nemen, wordt de consument weggejaagd en onnodig angstig gemaakt. Vooral de kleine zelfstandige betaalt die rekening en de horeca die leeft van passage deelt in de klappen.”