Menu

Vervoerregio Antwerpen krijgt 40,7 miljoen euro voor fietsinvesteringen

01 jul Vervoerregio Antwerpen krijgt 40,7 miljoen euro voor fietsinvesteringen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters investeert dit jaar maar liefst 396,8 miljoen euro in onze regio. Daarvan gaat 40,7 miljoen euro naar fietsinvesteringen. Dat blijkt uit het antwoord van minister Peeters op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz (Open Vld). “Verkeersveiligheid is een absolute prioriteit. In onze regio zal er dit jaar dan ook concreet gewerkt worden om vier zwarte punten veiliger te maken”, zeggen parlementslid Willem-Frederik Schiltz en districtsraadslid Alexandra D’Archambeau uit Wilrijk.

De zeven entiteiten van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) investeren jaarlijks in een groot aantal infrastructuurprojecten voor vracht- en personenverkeer, openbaar vervoer, fietsen, binnenvaart en waterbeheersing. Vroeger had elke entiteit haar afzonderlijk investeringsprogramma. Met het geïntegreerd investeringsprogramma (GIP) maakt het beleidsdomein MOW een overkoepelend overzicht van al die investeringen.

Vlaams minister Peeters maakt dit jaar maar liefst 396,8 miljoen euro vrij voor vervoerregio Antwerpen. 40,7 miljoen euro hiervan gaat specifiek naar de fiets. “Investeren in veilig fietsen en zwarte punten wegwerken zijn prioritair. Wij zijn dan ook enorm blij dat er eindelijk werk gemaakt wordt van de aanpak van vier zwarte punten”, aldus parlementslid Schiltz en districtsraadslid D’Archambeau uit Wilrijk.

Naam Type Budget
N148 – Vrijliggend fietspad Schoonselhof – Hemiksem – route2030 Onteigening 500.000 €

 

N177 – Wilrijk SO Ikea Onteigening 400.000 €
R11 N173 – Wilrijk kruispunt Frans Van Dunlaan Uitvoering 5.066.863,06 €

 

N12 – Herinrichting Turnhoutsebaan

 

Studie 550.000 €

 

Districtsraadslid Alexandra D’Archambeau: “Wij wachten al lang op de heraanleg van het kruispunt R11 /  Frans Van Dunlaan. Dit is een belangrijke verkeersader die het zuiden van Antwerpen met de stad verbindt. Ook talrijke schoolkinderen passeren er dagelijks te voet of met de fiets. Het is dus prioritair dat dit kruispunt snel wordt aangepakt om zo de veiligheid van de zwakke weggebruikers te kunnen garanderen.”

 

Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz: “De fietsinvesteringen in Vlaanderen zijn de afgelopen jaren meer dan verdrievoudigd. In 2021 en 2022 investeert de minister respectievelijk 335 en 328 miljoen euro in fietsinfrastructuur, nadat in 2017 voor het eerst de kaap van 100 miljoen euro gerond werd. Dat is een goede zaak. Een deel van die middelen maakt nu zwart op wit het verschil voor de verkeersveiligheid in onze regio. Zo zetten we verdere stappen richting een duurzamere mobiliteit en stimuleren we mensen om de fiets te gebruiken.”