Menu

Vervuiler 3M moet de kost van de medische opvolging betalen

28 okt Vervuiler 3M moet de kost van de medische opvolging betalen

Meer dan 90 procent van de onderzochte inwoners van Zwijndrecht heeft te hoge
PFOS-waarden in het bloed, zo leert bloedonderzoek door de Vlaamse overheid. “De blootstellingsemmer is vol”, concludeerde het Agentschap Zorg en Gezondheid gisteren dan ook. Open Vld-fractieleider Willem-Frederik Schiltz: “De emmer is niet alleen vol, hij loopt over. Het gaat hier over mensen die een ernstig gezondheidsrisico lopen en bezorgd en zelfs angstig zijn, vooral over de gezondheid van hun kinderen. Bij 3M heerst er echter grote stilte. Dat kan niet. De vervuiler moet de kost van de medische opvolging betalen.”

Uit bloedonderzoek bij inwoners van Zwijndrecht die binnen een straal van drie kilometer rond de fabriek van 3M wonen, blijkt dat bij minder dan 10 procent van de deelnemers geen gezondheidseffecten te verwachten zijn. Van de overige 90 procent loopt meer dan de helft een ernstig risico op gezondheidsschade.

“Achter deze cijfers gaan mensen schuil. Die kan je niet in statistieken vatten”, zegt Schiltz. “We weten nu nog niet wat de impact van die blootstelling op hen zal zijn. Zullen ze kanker krijgen? Zal hun lever falen? Zo kreeg ik een bericht van iemand die al jaren een mysterieuze leverziekte heeft. Daar begin je nu wel wat dieper over na te denken.”

De Vlaamse overheid moet de bevolking beschermen. Ze is er nu mee bezig, ze informeert en ze voert verder onderzoek uit. Ook komt er, naar het voorbeeld van Umicore in Hoboken, een soort lokale crisiscel waar bewoners terechtkunnen voor vragen en advies. Maar bij 3M blijft er die oorverdovende stilte. Schiltz: “De cijfers spreken voor zich. Er is een duidelijk verband tussen de nabijheid van het bedrijf en de bloedwaarden. Toch trekt 3M zich terug achter een muur van advocaten en excuses. Als overheid moeten we minstens met een even sterke juridische stok terugslaan en mogen we geen fouten maken. Minister Demir, zorg er alsjeblieft voor dat 3M geen juridische achterpoortjes vindt om te ontsnappen aan zijn verpletterende verantwoordelijkheid. Indien mensen medische opvolging nodig hebben en hun tuinen afgegraven moeten worden, moet dit op kosten van de vervuiler zijn en niet op kosten van de mensen zelf of van de belastingbetaler.”

Het liberale parlementslid benadrukt dat er altijd ruimte is om te komen ondernemen en welvaart te creëren in Vlaanderen. Maar welvaart is geen verpesting van ons milieu en vergiftiging van onze gezondheid. Hier is geen plaats voor bedrijven die denken dat ze ons met Amerikaanse cowboytoestanden kunnen komen leegmelken om nadien hun hielen te lichten. “Minister, u hebt het parlement achter u om hier met daadkracht tegenaan te gaan. Laat 3M voelen dat de kleine Vlaamse regio niet alleen welvarend is, maar ook moedig en dapper als het erop aankomt om zijn waarden en gezondheid te verdedigen.”