Menu

Vlaams Parlement verlengt termijn noodleverancier energie tot twaalf maanden

27 jan Vlaams Parlement verlengt termijn noodleverancier energie tot twaalf maanden

De stijgende gas- en elektriciteitsprijzen hebben niet alleen een grote impact op de factuur van gezinnen en bedrijven, maar brengen ook enkele leveranciers in financiële moeilijkheden. Klanten van leveranciers die overkop gaan, krijgen Fluvius toegewezen als noodleverancier voor 60 dagen. Op initiatief van Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) trekt het Vlaams Parlement die termijn nu op naar twaalf maanden voor gezinnen.

Als een energieleverancier failliet gaat, wordt Fluvius automatisch aangeduid als noodleverancier. Bedrijven en gezinnen krijgen dan maximaal 60 dagen de tijd om een nieuw contract af te sluiten bij een private leverancier. Voor gezinnen wordt die termijn verlengd naar één jaar.

“We zien vandaag dat die termijn van 60 dagen voor bedrijven voldoende is. Bij gezinnen is dat echter niet het geval. Na 45 dagen heeft ongeveer 85 tot 90 procent van de klanten een nieuw contract afgesloten. In theorie worden huishoudens die na 60 dagen geen nieuw contract hebben afgesloten bij een nieuwe leverancier afgesloten van het net. Dat willen we nu aanpassen”, zeggen de indieners van het decreet.

“Een huishouden afsluiten van het net kan, gelukkig, uiteraard niet zomaar. Daarvoor is een stevige administratieve procedure voorzien zodat de consument maximaal beschermd is. Die procedure vergt uiteraard enige tijd. Om ervoor te zorgen dat de consument maximaal beschermd blijft, en niet in een juridische schemerzone terechtkomt, passen we nu de termijn aan tot twaalf maanden”, klinkt het.