Menu

Willem-Frederik Schiltz krijgt tweede plaats op Europese lijst voor Open VLD

29 apr Willem-Frederik Schiltz krijgt tweede plaats op Europese lijst voor Open VLD

Willem-Frederik Schiltz krijgt tweede plaats op Europese lijst voor Open VLD

Antwerpenaar Willem-Frederik Schiltz, fractieleider voor Open VLD in het Vlaams Parlement, krijgt bij de Vlaamse liberalen de tweede plaats op de Europese lijst. Eerder raakte al bekend dat Hilde Vautmans die lijst zal trekken. Guy Verhofstadt, Maggie De Block en Bart Tommelein duwen de lijst. Jongerenvoorzitter Sepp Tyvaert is eerste opvolger. Dat meldt de partij.

De Limburgse Hilde Vautmans werd vorig jaar door het partijbestuur van Open VLD  aangeduid als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Eerder had Europees boegbeeld Guy Verhofstadt al aangegeven dat hij afscheid zou nemen van de actieve politiek. De Vlaamse liberalen hebben momenteel twee zitjes in het Europees Parlement.

Het partijbestuur van Open VLD heeft nu ook de rest van de kandidatenlijst goedgekeurd. Vlaams fractieleider Willem-Frederik Schiltz belandt – na heel wat discussie over de Antwerpse kieslijsten vorig jaar – op plaats twee. Verder staat ook oud-mountainbiker Filip Meirhaeghe op de lijst (plaats vier). De lijst wordt geduwd door twee ex-ministers: Maggie De Block en Bart Tommelein.

Bij de opvolgers staan er vier jongeren op de eerste plaatsen. Eerste opvolger is Jong VLD-voorzitter Sepp Tyvaert. Bij de opvolgers wordt de lijst geduwd door voormalig premier Guy Verhofstadt en door ondernemer en ex-senator Roland Duchâtelet.

Willem-Frederik Schiltz werd eind 2023 ook al aangesteld als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen in het najaar. Hij kreeg de koppositie nadat de gedoodverfde Antwerpse lijsttrekker, schepen Erica Caluwaerts, besliste om uit de partij te stappen en haar functie als schepen verder uit te oefenen als onafhankelijke.

Niet veel voordoen besliste Schiltz, momenteel Open Vld-fractieleider in het Vlaams Parlement, nog om uit de nationale politiek te stappen uit onvrede met de lijstvorming bij de liberalen. Hij maakte toen wel bekend dat hij zich nog wel wilde engageren voor een ondersteunende rol op de Europese lijst. Gezien de belabberde peilingen is het allerminst evident voor Open Vld om de twee zetels in het Europees Parlement vast te houden.

jvh, joro

Bron: BELGA