Menu

Willem-Frederik Schiltz wordt in 2022 schepen in Antwerpen

04 jan Willem-Frederik Schiltz wordt in 2022 schepen in Antwerpen

Dat Erica Caluwaerts in 2022 zal aanschuiven aan de Antwerpse collegetafel was al geweten, maar nu is ook duidelijk dat Willem-Frederik Schiltz de tweede schepen voor Open Vld zal worden. Huidig Open Vld-schepen Claude Marinower is net als zijn sp.a-collega Karim Bachar aan zijn laatste jaar begonnen.

De schepenwissel is vastgelegd tijdens de onderhandelingen voor de Bourgondische coalitie van N-VA, sp.a en Open Vld. De socialisten begonnen de legislatuur met Tom Meeuws, Jinnih Beels en Karim Bachar. Het derde schepenambt gaat in het midden van de legislatuur, dus eind dit jaar, over naar Open Vld. Op die manier rijden de liberalen de rit uit met twee schepenen.

Open Vld heeft twee verkozenen in de gemeenteraad. Bij de partij is afgesproken dat Claude Marinower eind dit jaar ontslag neemt uit de raad. Huidig Open Vld-fractieleidster Erica Caluwaerts wordt dan schepen. Willem-Frederik Schiltz komt door het ontslag van Marinower als opvolger in de gemeenteraad en wordt zo ineens de tweede schepen van Open Vld. Hij treedt hiermee in de voetsporen van zijn vader Hugo Schiltz, die schepen van Antwerpen was tussen 1995-2000.

Willem-Frederik Schiltz bevestigt dat hij in principe schepen zal worden in 2022. Alleen is hij nog wat terughoudend, omdat in een jaar nog veel kan gebeuren. “Ik ontken niet dat ik ernaar uitkijk om schepen te worden in de stad waar ik zo veel van hou”, zegt Schiltz. “Momenteel ben ik met dat schepenmandaat nog niet echt bezig. Mijn aandacht gaat nu nog naar mijn job als fractieleider in het Vlaams Parlement. Ik wil dat ook blijven doen als ik eenmaal schepen ben. Volgens mij is dat perfect te combineren. Onze Open Vld-fractie staat op poten en dan moet je er als fractieleider ook minder intens mee bezig zijn, dan bij het begin van een legislatuur.”

Burgerbegroting

Het is niet de eerste keer dat Schiltz een uitvoerend mandaat vervult. Hij was tussen 2013 en 2015 districtsschepen in het district Antwerpen. Met zijn bevoegdheid Participatie lanceerde Schiltz als eerste in Antwerpen de burgerbegroting. Bewoners beslissen zelf over de besteding van 10% van de districtsbegroting.

Schepen Marinower is bevoegd voor onder meer economie, werk, innovatie, industrie, marketing

en communicatie, openbaar domein en rechtszaken. Ook het voorzitterschap van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten, dat nu bij sp.a-schepen Meeuws zit, gaat naar Open Vld.

“Hoe de bevoegdheden tussen Erica en mij zullen worden verdeeld, is nog niet in detail besproken”, zegt Schiltz.

Bron: Gazet van Antwerpen, ma 04 jan. 2021

 

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.